چیلر چیست ؟

چیلر چیست ؟
دستگاهی است که گرمای یک سیال مایع (مانند آب) یا گازی (مانند هوا) را با استفاده از سیکل تبرید تراکمی و یا سیکل جذبی گرفته و آن را سرد می کند. انواع چیلر به دو گروه عمده تراکمی و جذبی تقسیم بندی می شود که وظیفه همه آنها سرمایش یک سیال است
وجه تمایز انواع چیلر تراکمی در نوع کمپرسور و نیز نوع کندانسور (آب خنک یا هوا خنک) و چیلر جذبی در تک اثره یا دو اثره بودن آن است.
برای سفارش و خرید چیلر بامشاورین تاسیسات 510 تماس بگیرید و مناسب ترین چیلر را انتخاب کنید.
کاربرد چیلر
در کاربرد ساختمانی ، سیال سرد شده (برای مثال آب سرد) از طریق سیستم لوله کشی به مبدل های حرارتی مانند هواساز و فن کویل جهت سرمایش ساختمان منتقل شده و در آنجا با تبادل حرارت با هوای داخل اتاق ها و سالن ها ، گرمای هوا را گرفته و محیط داخل ساختمان را خنک می کند. آب سرد که گرمای هوای محیط داخل را گرفته و مجددا گرم شده است به چیلر بازگردانده می شود تا دوباره در آن سرد شود
چیلر جذبی
یک سیستم سرمایشی است که طی سیکل چیلر جذبی، آب داغ، بخار و شعله مستقیم را توسط شیر انبساط، جاذب، پمپ، ژنراتور، کندانسور و اپراتور به هوای سرد و مطبوع تبدیل میکند.
چیلر تراکمی:
دارای چهار بخش اصلی شامل موارد زیر است:
کمپرسور
کندانسور
شیر انبساط
اواپراتور
تعدادی وسایل کنترل
اما اجزای آن به عنوان ماشین های پیچیده تنها به این اجزا محدود نمی شود و بخش های خرد و کلانی در ساختار یک چیلر تراکمی وجود دارد
طرز کار چیلر تراکمی چطور است؟
مهمترین بخش سیستم آن ، کمپرسور است. کمپرسور، بخار مبرد با درجه حرارت و فشار کم را گرفته و آن را به بخار با دما و فشار بالا تبدیل میکند. بعد از آن این بخار دما و فشار بالا وارد کندانسور میشود و در آنجا گرما به هوا یا آب منتقل میشود؛ وقتی گرما از سیستم حذف شد، انرژی ذخیره شده در گاز با فشار بالا آزاد شده و مبرد تبدیل به یک مایع بسیار داغ میشود.
این مایع داغ سپس از کندانسور خارج و وارد دریچه انبساط و در آنجا دچار افت فشار میشود. این شرایط باعث تبخیر شدن بخشی از مایع مبرد میشود و این تبخیر باعث کاهش دمای جریان مبرد است. مبرد در خروجی شیر انبساط، یک مایع دو فاز با درجه حرارت پایین است. این سیال دو فازی در مرحله بعد وارد اواپراتور میشود و در معرض گرما قرار میگیرد. گرمایی که مبرد از منبع در طول انتقال حرارت دریافت میکند باعث تغییر فاز آن شده و دمای پایین و گاز کم فشار وارد کمپرسور میشود و چرخه را کامل میکند.
انواع چیلر جذبی
سه فاکتور مهم باعث به وجود آمدن انواع چیلر جذبی می شوند که عبارتند از:
نوع ماده جاذب و مبرد؛
مراحل کار؛
نوع ژنراتور
ساختار چیلر جذبی به این صورت است که باید یک ماده مبرد و یک ماده جاذب یا اَبزوربِر وجود داشته باشد. جذب کننده گازهایی که از تبخیر مبرد به دست آمده اند را در اپراتور جذب میکند.
در بیشتر مدل های چیلرهای جذبی، ابزوربر، لیتیوم بروماید است و آب، ماده مبرد، اما در بعضی از مدل های این سیستم برودتی، آب ماده جاذب و آمونیاک ماده مبرد میباشد.
چیلرها بر اساس تعداد مراحل به دو نوع تک اثره (تک مرحله) و دو اثره (دو مرحله) تقسیم میشوند. اجزای چیلر جذبی تک اثره و دو اثره با هم تفاوت چندانی ندارند . مدل دو اثره آن یک ژنراتور، پمپ و مبدل حراراتی اضافه تر دارد که دو ژنراتور جداگانه یعنی یکی برای دمای بالا و دیگری برای دمای پایین دارد.
سوخت مصرفی یا ژنراتور چیلر میتواند نوع آن را تعیین کند.
برخی از انواع چیلر جذبی با بخار یا آب داغ کار میکنند. یعنی از انرژی گرمایی که توسط دستگاه های صنعتی هدر داده میشود، برای تولید سرما و برودت استفاده میکنند.
اما برخی دیگر از سوختن سوخت های فسیلی برای سرمایش استفاده میکنند.
تفاوت چیلر جذبی و تراکمی:
۱.مصرف انرژی.
۲.قیمت.
۳.سرو صدا.
۴.دوام و ماندگاری
۵.وزن و فضای اشغال شده
چیلرهای تراکمی با برق کار میکنند در حالیکه منبع چیلر های جذبی، گازهای فسیلی هستند در نتیجه میتوان گفت مدل های تراکمی مصرف انرژی بهینه تری دارند.
قیمت چیلرجذبی بالاتر از نوع تراکمی است ، به همین خاطر بیشتر برای موتورخانه های ساختمان های بزرگ به کار میرود و برای ساختمان های مسکونی با تعداد واحدهای کم، صرفه اقتصادی ندارد.
چیلرهای جذبی صدای کمتری نسبت به چیلر های تراکمی تولید کرده و از آنجایی که در موتورخانه نصب می شوند، طبیعتا صدای آنها برای اهالی ساختمان مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
ماندگاری چیلرهای تراکمی به دلیل وجود ماده جاذب آن بیشتر از جذبی میباشد.
چیلرهای جذبی بسیار بزرگتر از نوع تراکمی هستند، بنابراین به یک موتورخانه وسیع با زیرسازی های محکم نیاز دارند تا وزن سنگین آنها را تحمل کنند.
مزایای چیلر جذبی
سهولت استفاده: در تمام طول سال به طور خودکار پارامترهای تنظیم شده در هر اتاق را طبق مقررات بهداشتی حفظ می کند.
انعطاف پذیری سیستم: فاصله بین چیلر و فن کویل تنها با ظرفیت پمپ محدود می شود و می تواند به صدها متر برسد.
از نظر اقتصادی: کاهش هزینه های عملیاتی.
مزیت زیست محیطی: مبرد بی ضرر.
از نظر ساخت و ساز : انعطاف پذیری چیدمان، حداقل فضای قابل استفاده برای قرار دادن واحد تبرید، زیرا می توان آن را روی پشت بام، کف فنی ساختمان ها، در حیاط نصب کرد.
از نظر صوتی – طراحی واحد کم سر و صدا.
ایمنی: خطر سیل با استفاده از شیرهای خاموش محدود می شود.
معایب چیلرهای جذبی:
راندمان کمتری نسبت به چیلرهای تراکمی دارند. وزن و ارتفاع بیشتری از نوع تراکمی داشته و در نتیجه جای زیادی را اشغال می کنند.
مزایای چیلر تراکمی:
مقیاس پذیری: تعداد فن کویل ها (بارها) روی چیلر مرکزی (چیلر) عملاً تنها با بهره وری آن محدود می شود.
حداقل حجم و مساحت: سیستم تهویه مطبوع یک ساختمان بزرگ می تواند شامل یک چیلر واحد باشد که حداقل حجم و مساحت را اشغال می کند، نما به دلیل عدم وجود واحدهای تهویه مطبوع خارجی بدون تغییر باقی می ماند.
فاصله تقریباً نامحدود بین چیلر و فن کویل: طول خطوط می تواند به صدها متر برسد، زیرا با ظرفیت حرارتی بالای سیال انتقال حرارت، تلفات ویژه در هر متر خطی مسیر بسیار کمتر از سیستم های دارای گاز مبرد است .
هزینه سیم کشی: برای اتصال چیلر ها و فن کویل ها از لوله های معمولی آب، شیرهای قطع کن و … استفاده می شود. متعادل کردن لوله های آب، یعنی متعادل کردن فشار و سرعت جریان آب بین فن کویل های جداگانه، بسیار ساده تر و کم هزینه تر از سیستم های گازی است.
ایمنی: گاز مبرد در چیلر متمرکز می شود این امر باعث می سود چیار روی پشت بام یا مستقیماً روی زمین نصب شود. در آشنایی با مزایا چیلر توجه به ایمنی ضروری است. حوادث سیم کشی در داخل ساختمان محدود می شود که می تواند با دریچه های خاموش کننده خودکار کاهش یابد.
معایب چیلر تراکمی:
از معایب سیستم چیلر تراکمی این است که مناسب تهویه نیستند: آن ها هوا را در هر اتاق خنک می کنند، اما بر گردش هوا تأثیر نمی گذارند.
چیلرتراکمی دارای تجهیزات سنگین (تا 15 تن) است. در عمل، این به معنای نیاز تقریبا بی قید و شرط به استفاده از قاب های تخلیه برای توزیع جرم چیلر در یک منطقه بزرگ با انتخاب نقاط پشتیبانی قابل قبول است. قاب های استاندارد همیشه برای هر مورد خاص مناسب نیستند، بنابراین، اغلب، طراحی خاصی مورد نیاز است.
استفاده از خنک کننده بدون یخ به طور متوسط بین ۱۵_۲۰ درصد باعث کاهش راندمان سیستم خنک کننده می شود.